Bestemming

Voorgesteld wordt om het slotsaldo van 1,78 miljoen euro toe te voegen aan de algemene reserves. Portefeuillehouder Financiën Carla Michielsen is tevreden: “Op een begroting van ruim 153 miljoen euro is het moeilijk om precies op een resultaat van nul euro uit te komen,” vertelt ze. “Dat we er niet in geslaagd zijn om iets meer dan een procent van de begrote middelen weg te zetten is een mooi resultaat. Dit geeft aan dat het waterschap beter in control is. We zijn dicht bij onze prognose van vorig jaar uitgekomen.” Een deel van het batige saldo (€ 600.000,--) wordt veroorzaakt door werk dat als gevolg van de slechte weersomstandigheden van het afgelopen najaar uitgesteld moest worden. Deze werkzaamheden worden dit jaar alsnog uitgevoerd.

Investeringen

Het afgelopen jaar investeerde het waterschap bruto 73,6 miljoen euro in circa 125 projecten voor de veiligheid en leefbaarheid van Zeeland. Een deel van de hiervoor benodigde financiële middelen was afkomstig uit subsidies van het Rijk. De uitvoering van projecten kwam op stoom. Het dijkversterkingsproject Hansweert is in volle gang en ook is het waterschap gestart met de voorbereidingen voor het dijkversterkingsproject Zak van Zuid-Beveland. Daarnaast wordt er in Sint-Annaland een dijkversterkingsproject uitgevoerd. Ook werd restauratie van de Muur van Altena bij Vlissingen afgerond en werd begonnen met de aanleg van een vrijliggend fietspad langs de Roterijdijk en Zuiddijk (Dreischor) van circa 2,4 kilometer lengte. Andere grote projecten die het waterschap het afgelopen jaar uitvoerde waren de renovatie van zuiveringsinstallatie Retranchement en de start van renovatiewerkzaamheden bij de zuivering Verseput. Tevens werd begonnen met de bouw van een nieuw gemaal bij de Poel (Goes).

Reguliere werkzaamheden

Daarnaast ging het reguliere waterschapswerk ook door in de vorm van beheer en onderhoud. Voorbeelden hiervan zijn het maaien van de wegbermen, langs zo’n 4.000 kilometer waterschapswegen in het buitengebied, het onderhouden van slootkanten en waterlopen en onderhoud aan het uitgestrekte stelsel van rioolgemalen- en leidingen, alsmede het dagelijks zuiveren van huishoudelijk afvalwater. Noodzakelijke taken die Zeeland leefbaar houden.

Verbeterpunt

Elke jaarrekening wordt door een onafhankelijke accountant getoetst. Voor enkele contracten geldt dat ze volgens de regels zijn aanbesteed en dat het werk geleverd is, maar dat er meer gebruik van is gemaakt dan volgens de inkoopregels is toegestaan. Dit verbeterpunt is inmiddels opgepakt door de organisatie. 

Behandeling

De jaarverslaggeving wordt in de commissie Bestuurlijke en Economische Zaken van 22 mei a.s. behandeld en op 30 mei 2024 voorgelegd aan de algemene vergadering van het waterschap.