Toine Poppelaars, dijkgraaf waterschap Scheldestromen: “Natuurlijk ben ik trots dat we bekend zijn onder de Zeeuwen en dat zelfs 91% van de ondervraagden aangeeft te gaan stemmen op 15 maart. Dat is het moment dat onze inwoners kunnen meebepalen over de toekomst van ons water.”
 

Resultaten extreem weer en regio benoemen

Extreem weer komt steeds vaker voor. Uit onderzoek dat Citisens in opdracht van de Unie van Waterschappen heeft uitgevoerd blijkt dat bij waterschap Scheldestromen 87% van de inwoners bekend is met de rol van het waterschap bij extreem weer. Als ze gevraagd worden om te kiezen geeft 65% aan dat ze liever hogere dijken bouwen ten opzichte van 25% die het water de ruimte wil geven. Daarnaast wil 83% liever vooraf investeren om schade door droogte of wateroverlast te voorkomen ten opzichte van 7% die liever pas wil repareren als er schade is.

Zuivering van rioolwater

In Nederland wordt ook steeds meer afval in het water gegooid of doorgespoeld, daarmee worden de kosten voor rioolwaterzuivering steeds hoger. Met 15 rioolwaterzuiveringsinstal-laties zuivert waterschap Scheldestromen al het rioolwater in Zeeland. Zeeuwen vinden zuiveren van afvalwater vaker dan andere Nederlanders een belangrijk thema. Negen op de tien inwoners vindt dat wij bewuster om moeten gaan met wat wij door de gootsteen spoelen, tegenover 1 op de tien die liever extra investeert in onze zuiveringen. En tot welk niveau moet water worden gezuiverd: 66% kiest voor super schoonwater, tegenover 20% die vindt dat een beetje vervuiling, door bijvoorbeeld meststoffen, erbij hoort. 

Invloed van het water op de inrichting van Nederland

Het waterschapsbestuur heeft de komende jaren met meer van dit soort actuele dilemma’s te maken. De waterschappen willen bijvoorbeeld dat er bij nieuwe bouwplannen word nagedacht over de effecten van extreem weer. 76% van de inwoners van Zeeland vindt dat het water bepaalt waar onze huizen komen, tegenover 12% die liever overal bouwt.

Onderzoeksverantwoording 

De verkregen data zijn afkomstig uit twee onderzoeken van onderzoeksbureau Citisens (december en januari 2022). Het onderzoek is uitgezet onder het Citisens panel en bestaat uit een groep van 62.000 Nederlanders die iedere maand hun mening geven over een actueel onderwerp. Deze groep panelleden is verdeeld over heel Nederland. Uiteindelijk hebben de antwoorden van respectievelijk 14.479 en 7.529 respondenten geleid tot de inzichten uit bijgevoegde infographic.