Buitendijkse wegen zijn afgesloten en gecontroleerd wordt of alle coupures in de primaire waterkering gesloten zijn. Ook worden de waterstanden voortdurend gemonitord. Bij fase 2 worden de dijken op schadegevoelige plaatsen wel daadwerkelijk bewaakt. Deze fase treedt in werking vanaf een verwachte waterstand van + NAP 3,70 bij Vlissingen. Deze waterstand wordt niet verwacht.

Voorbeelden van objecten die afgesloten worden zijn diverse coupures in Vlissingen (Poort De Ruyter, Koopmanshaven, kazematten en bij Brasserie Evertsen. Tevens worden de keersluizen  Vlissingen, Zierikzee en Stavenisse  gesloten, alsmede de Panoramaweg bij Breskens.

Het waait hard in Zeeland als gevolg van storm Pia. Eind van de middag, begin van de avond kan er op sommige plaatsen windkracht 9 optreden. De wind neemt in de loop van de avond in kracht af. 

Waterschap Scheldestromen is in Zeeland verantwoordelijk voor de veiligheid tegen overstromingen. Het beheer en onderhoud van dijken en duinen is hierbij een belangrijke taak. Net als het anticiperen op hoog water en storm door het nemen van voorzorgsmaatregelen om deze veiligheid te waarborgen. Ook voert het waterschap dijkversterkingsprojecten uit om Zeeland ook in de toekomst veilig te houden tegen overstromingen. De dijkversterkingen Hansweert, Sint-Annaland en Zak van Zuid-Beveland zijn hier voorbeelden van.