Waarom dit project?

Klimaatverandering, een stijgende zeespiegel en een dalende bodem hebben invloed op de waterstand. Dijken moeten voldoende hoog en sterk blijven om het water tegen te houden. Er gelden regels waaraan een dijk moet voldoen: de veiligheidsnorm. Deze norm zorgt ervoor dat iedereen in Nederland beschermd is tegen overstromingen. Voldoet een dijk niet aan de norm? Dan versterken we die.

De planning - verkenningsfase

Op dit moment zit het project in de verkenningsfase. De geplande dijkversterking is omvangrijk en heeft invloed en effect op de omgeving. Met de Westerschelde aan de ene kant en dorpskernen en diverse bedrijven met bijbehorende grond dicht achter de waterkering is er weinig ruimte om de dijk te verbreden. Daarom verkennen we samen met de omgeving hoe de dijk het best kan worden versterkt en wat dit betekent voor de toekomstige inrichting en het gebruik van het gebied. Dat doen we onder meer in persoonlijke gesprekken en bijeenkomsten, met als doel te komen tot een breed gedragen voorkeursalternatief. Vervolgens wordt dit voorkeursalternatief door het dagelijks bestuur van het waterschap vastgesteld, waarna naar verwachting in 2027 het ontwerp verder uitgewerkt wordt.

Bekijk de volledige planning

Informatiebijeenkomsten

In de maand mei organiseren we twee openbare bewonersbijeenkomsten. We nodigen u van harte uit om hierbij aanwezig te zijn. Vooraf aanmelden is niet nodig

 

Bewonersbijeenkomst 23 mei

Dorpshuis D’n Ostpit, Vanderbijlparkstraat 1 te Oudelande

18.45 uur - Inloop

19.00 uur - Start programma

20.30 uur - Afsluiting

 

Bewonersbijeenkomst 29 mei

Dorpshuis Vijzerzicht, Plein 3 te Borssele

18.45 uur - Inloop

19.00 uur - Start programma

20.30 uur - Afsluiting

Meer weten?

Op de hoogte blijven of meedenken over de mogelijkheden? 

Meld u aan om automatisch bericht te ontvangen van bijeenkomsten, nieuws en meer.

Veelgestelde vragen

Waarom dit project?

De dijk in de Zak van Zuid-Beveland voldoet niet aan de waterveiligheidsnorm. Dit betekent niet dat de dijk acuut onveilig is, maar om in de toekomst de veiligheid tegen overstromingen te kunnen garanderen, moet het dijkvak wel worden versterkt. Het traject waar het om gaat is ca. 16 kilometer meter lang en ligt tussen Hansweert ende kerncentrale Borssele

Om welk gebied gaat het?

Het traject waar het om gaat is ca. 16 kilometer meter lang en ligt tussen Hansweert en de kerncentrale Borssele. Op deze overzichtskaart is het ingetekend.

Wanneer weten we hoe de dijk versterkt gaat worden?

Dit HWBP-project is complex en doorloopt daarom 3 fasen: verkenning, plantuitwerking en realisatie. De verkenningsfase (periode 2024-2026) wordt afgerond met een vastgesteld voorkeursalternatief, een soort van referentieontwerp. In de planuitwerkingsfase (periode 2027-2028) wordt het voorkeursalternatief nader uitgewerkt tot een definitief ontwerp. En in de realisatiefase (periode 2029-2033) wordt de dijk daadwerkelijk versterkt. In al die fasen willen we de omgeving nauw betrekken bij de totstandkoming van de toekomstige dijk en de inpassing ervan.

Wie kunnen er meepraten en meedenken?

Afhankelijk van de rollen en belangen worden de belanghebbenden (sowieso altijd) geïnformeerd en kunnen ze daarnaast indien ze dat wensen en als het voor hen relevant is, meedenken en mee adviseren.

Met de belanghebbenden die persoonlijk worden geraakt door de dijkversterking (denk aan huizen direct aan de dijk, boeren met landbouwgrond, perceeleigenaren/pachters, bedrijven aan de dijk) voeren we persoonlijke gesprekken .  Dat zijn stakeholders met zwaarwegende belangen die in de eindsituatie met binnendijks en/of buitendijks ruimtebeslag te maken kunnen krijgen (eerste schil).

Dan zijn er nog inwoners, organisaties en bedrijven aangrenzend of buiten het projectgebied die vanuit hun rol, positie en/of deskundigheid belang hebben bij het veilig houden van de dijk of de inpassing ervan in de omgeving (tweede schil).
De derde ‘schil’ betreft stakeholders buiten het projectgebied die alleen (periodiek) op de hoogte willen worden gehouden over de ontwikkelingen van het project en voor de rest geen actieve rol hebben in het participatieproces.

We vragen bij ieder van deze groepen naast een actieve benadering om mee te denken of mee te werken ook nog wie er zelf graag actief betrokken wil worden.

Zijn er vergelijkbare projecten in de buurt?

De dijkversterking Hansweert is een aangrenzend en vergelijkbaar project dat inmiddels al gerealiseerd wordt. Als u daar meer over wilt weten kunt u  Informatiecentrum bezoeken. 

Meer informatie over dijkversterking Hansweert

Wat zijn de projectfasen?

Verkenningsfase: 2024-2026
Planuitwerkingsfase: 2027-2028
Realisatiefase: 2029-2033

In alle fasen wordt de omgeving nauw betrokken bij de totstandkoming van de toekomstige dijk en de inpassing ervan in de omgeving.

Hoe gaan jullie om met huizen/ bedrijven die aan de dijk gevestigd zijn?

Met de inwoners/ bedrijven die rechtstreeks door de versteviging van de dijk geraakt worden voeren we zo veel mogelijk persoonlijke gesprekken om mogelijke oplossingsrichtingen te bespreken. Dat is maatwerk. 

Op welk moment en hoe worden belanghebbenden betrokken in de verkenningsfase?

We startten de verkenningsfase met onder meer de formele kennisgeving participatie. De dijkversterkingsopgave is bekend, de manier waarop we de dijkversterking gaan realiseren op dit moment nog niet. Daarom onderzoeken we in de verkenning samen met de omgeving hoe we dat kunnen doen (rekening houdend met de omgeving). Om tot de best passende oplossing te komen doorlopen we in de verkenningsfase, tussen 2024 en eind 2026, ook weer de volgende 3 stappen/fases:

Fase 1 Inventariseren ideeën en wensen fase mogelijke oplossingsrichtingen 

(van april 2024 tot en met juli 2024)

We startten de verkenningsfase met onder meer de formele kennisgeving participatie. 

In deze fase staan het inventariseren van ideeën en wensen die mogelijk bij kunnen dragen aan de oplossing voor de dijkversterking centraal. Ook inventariseren we de gebiedsopgaves om de mogelijke meekoppelkansen inzichtelijk te maken.  
Verder worden in deze fase het participatieplatform Zak van Zuid-Beveland en de werkgroep Zak van Zuid-Beveland opgericht. De werkvormen die we hier hanteren zijn inloopbijeenkomst, informatiebijeenkomsten, keukentafelgesprekken en brainstormsessies.

De opgehaalde ideeën, wensen en mogelijke meekoppelkansen worden onderzocht en beoordeeld op onder meer waterveiligheid, duurzaamheid, kosten, draagvlak in de omgeving, uitvoerbaarheid, vergunbaarheid en beheerbaarheid (afwegingskader) zodat ook duidelijk is welke ideeën en kansen wel/niet meegenomen kunnen worden en waarom. Dat resulteert dan weer in een overzicht van kansrijke oplossingsrichtingen en meekoppelkansen.  
De kansrijke oplossingsrichten en meekoppelkansen worden middels keukentafelgesprekken, (informatie)bijeenkomsten en nieuwsbrieven gedeeld met alle betrokken stakeholders (eerst, tweede en derde schil).

Fase 2 Uitwerkingsfase kansrijke oplossingsrichtingen en VKA 

(juni 2025 tot en met september 2025)

In deze participatieronde gaan we samen met de omgeving de kansrijke oplossingen verder uitwerken. Dat doen we in ontwerp- en brainstormsessies (individueel als in groepsverband) met de eerste en tweede schil stakeholders. Daarnaast houden we informatiebijeenkomsten en communiceren we over de voortgang zodat de stakeholders in de derde schil ook geïnformeerd wordt. 

De kansrijke oplossingsrichtingen worden onderzocht op onder meer de milieueffecten. De resultaten van dit onderzoek maken deel uit van de afwegingskaders. Stakeholders uit de eerste, tweede en derde schil kunnen bij de publicatie van de notitie Reikwijdte en Detailniveau (NRD) hun mening geven (zienswijze). Dit is naar verwachting tussen juni 2025 en juli 2026. We houden u uiteraard van publicaties en mogelijke reacties op de hoogte. 

De uitgewerkte kansrijke oplossingen worden door ons nader geanalyseerd en getoetst aan de afwegingskaders. Dit beoordelingsproces resulteert in een overzicht van alternatieven en een voorkeursalternatief. De betrokken stakeholders in de eerste en tweede schil worden bijgepraat over de eindresultaten en de voorbereiding van het advies aan het dagelijks bestuur voor het vaststellen van een VKA (fase 3).

Fase 3 van de verkenning:  Besluitvorming voorkeursalternatief (VKA)

De participatie in de verkenningsfase eindigt in fase 3 met het vaststellen van een VKA door het dagelijks bestuur. De betrokken stakeholders worden na de vaststelling bijgepraat over het besluit van het dagelijks bestuur en het vervolgtraject in de verkenningsfase.

Wat is een voorkeursalternatief (VKA)?

Het Voorkeursalternatief is het eindresultaat van de verkenningsfase (2026) en beschrijft het ontwerp voor de dijk op hoofdlijnen nadat het waterschap verschillende mogelijkheden (alternatieven) met stakeholders heeft verkend, besproken en onderzocht. 

Waar kan ik terecht met vragen?

U kunt vragen stellen tijdens onze bijeenkomsten of door u aan te melden op de website www.uwmeningtelt.nu/zakvanzuidbeveland. We beseffen ons ook dat u wellicht specifieke en individuele vragen heeft over de veranderingen van uw  leefomgeving. U kunt die vragen stellen via zakvanzuidbeveland@scheldestromen.nl en tijdens persoonlijke gesprekken met omgevingsmanager Micha Beto, ook bereikbaar micha.beto@scheldestromen.nl.

Wanneer zijn de eerste bewonersbijeenkomsten?

In de maand mei organiseren we twee openbare bewonersbijeenkomsten. We nodigen u van harte uit om hierbij aanwezig te zijn. Vooraf aanmelden is niet nodig.

 

Bewonersbijeenkomst 23 mei

Dorpshuis D’n Ostpit, Vanderbijlparkstraat 1 te Oudelande

18.45 uur - Inloop

19.00 uur - Start programma

20.30 uur - Afsluiting

 

Bewonersbijeenkomst 29 mei

Dorpshuis Vijzerzicht, Plein 3 te Borssele

18.45 uur - Inloop

19.00 uur - Start programma

20.30 uur - Afsluiting

Waarom aanmelden voor een klanttevredenheidspanel?

We vragen u deel te nemen in een klanttevredenheidspanel. We vinden het contact met de omgeving namelijk erg belangrijk. Dat willen we in alle fases van het project zo goed mogelijk doen. Dit is een omvangrijk project met een lange doorlooptijd. Dan is voor ons goed om te weten hoe u ons contact, de communicatie/ participatie en de dienstverlening ervaart. Als wij weten wat uw ervaring en beleving is en/of u nog ideeën heeft kunnen we onze aanpak gedurende het project bijsturen voor een zo goed mogelijk eindresultaat waarbij we de omgeving optimaal betrekken. Het gaat immers om onze dijk en onze toekomst. Bij voorbaat dank voor uw deelname aan het panel. 

Wat is het HWBP?

De dijkversterking wordt uitgevoerd in het kader van het Hoogwaterbeschermingsprogramma (HWBP). In dit programma werken het Rijk en de waterschappen intensief samen om Nederland te beveiligen tegen overstromingen. Het HWBP is onderdeel van het Deltaprogramma Waterveiligheid. Hierin wordt de komende dertig jaar meer dan 2.000 kilometer dijken versterkt door heel Nederland, zodat ze weer voldoen aan de nieuwste veiligheidsnormen.

Hoe blijf ik op de hoogte?

Wij nodigen direct betrokken uit voor bijeenkomsten en communiceren in de krant, de sociale media van het Waterschap Scheldestromen en onze website. Als u niets wilt missen, abonneert u zich dan op onze meldingen en onze nieuwsbrief via deze pagina.