Riobase

Een goed werkend riool is van levensbelang, maar hoe zorg je er als kleine gemeente voor dat het beheer niet onnodig veel moeite en geld kost? De onderzoeksgroepen Data Science en Assetmanagement van HZ University of Applied Sciences, het samenwerkingsverband SAZ+ (bestaande uit Waterschap Scheldestromen, Evides Waterbedrijf en de dertien Zeeuwse gemeenten) hebben samen een raamwerk, een toolbox met instrumenten en technieken gemaakt waardoor kleinere gemeenten ook op basis van risico’s en data hun rioolstelsels kunnen beheren. Hierbij wordt er van uitgegaan dat je altijd op het riool kunt rekenen en alleen onderhoud wordt gepleegd als het echt nodig is. Dit scheelt onnodig werk en kosten. 

De meeste rioolbeheerders (gemeenten en waterschap) werken tot nu toe op basis van kennis en expertise in hun vakgebied. Elk jaar is er een ander deel van de stelsels in de dertien Zeeuwse gemeenten aan de beurt voor onderhoud. Zo’n risicogestuurde manier van werken is lastig voor kleine gemeenten, waar vaak één of twee mensen verantwoordelijk zijn voor het rioolbeheer. Zij kunnen zich niet enkel focussen op rioolbeheer omdat zij ook verantwoordelijk zijn voor andere taken van de gemeente.

Wow-prijs

Het platform WOW staat voor ‘Weg ontmoet Weg, Water ontmoet Water’. Het is het landelijke netwerk van weg-, vaarweg- en waterbeheerders en reikt iedere twee jaar de Wow-prijs uit. De prijs dient als eervol podium voor projecten die, door buitengewone samenwerking, vernieuwing en verbetering brengen. De winnaars krijgen een geldbedrag om het project verder te ontwikkelen. 

Samenwerking Afvalwaterketen Zeeland

In Zeeland werken alle gemeenten, waterschap Scheldestromen en het waterbedrijf Evides samen in de Samenwerking Afvalwaterketen Zeeland (SAZ+) voor een doelmatige en toekomstbestendige waterhuishouding in het stedelijke gebied. Dit helpt om de kwaliteit van de waterketen te verbeteren, de kwetsbaarheid van organisaties te verminderen en de stijging van de jaarlijkse kosten te beperken. De inrichting van de openbare ruimte, riolering, rioolwaterzuivering en drinkwatervoorziening wordt op elkaar afgestemd en waar mogelijk worden taken gezamenlijk uitgevoerd. Het project Riobase is hiervan een voorbeeld en mede mogelijk gemaakt door een RAAK-subsidie van Regieorgaan SIA.