Hoe word ik geïnformeerd?

Tijdens een crisis komt actuele informatie van de gemeente, veiligheidsregio of het waterschap.

  • Luister of kijk naar de rampenzender: Omroep Zeeland, via FM 87.9 (zorg voor een radio op batterijen).
  • Volg de instructies op via Zeelandveilig.nl
  • Volg NL Alert
  • Volg het waterschap op Facebook (@Scheldestromen) en/of Twitter (@waterschap), ook als er geen crisis is.

Wat kunt u zelf doen?

  1. Bekijk uw situatie op Overstroomik.nl of de app '#tothier' voor Android of Apple.
  2. Beslis of u op een hoger gelegen plek kunt schuilen.
  3. Zorg voor een noodpakket.

Blijf ik thuis of ga ik weg?

Bij een dreigende overstroming is de keuze: weggaan of blijven. Misschien gaat het tegen uw gevoel in, maar vaak is blijven beter. Evacueren is namelijk niet altijd mogelijk, wegen kunnen onder water staan en vooral: het zal heel druk op de weg zijn. Zoek een hogere plek op. Verticaal evacueren is vaak het beste!

We doen er alles aan om Zeeland te beschermen tegen het water, maar het weer is grillig. Ik wil dat iedere Zeeuw weet wat hij of zij zelf kan doen.”
- Toine Poppelaars, dijkgraaf

Heb ik nog water en stroom?

De impact van water is groot. Al met 20 centimeter water kun je niet meer zien waar je loopt en heeft de auto geen grip meer op de weg. Een grote overstroming ontwricht de samenleving. Het kan dat er geen water meer uit de kraan komt, het toilet niet meer gebruikt kan worden en er geen internet of telefoonbereik is. Ook in gebieden waar geen overstroming is.

Illustraties van zaken die niet meer werken bij een overstroming, zoals de wc, internet, gas en stroom.

Wat moet ik in huis hebben?

Denk aan water, warmte en licht!

Illustraties van zaken die je in huis moet hebben bij een overstroming, denk aan water, batterijen een zaklamp en dekens.

Wat kan ik nog meer doen?

Denk aan anderen. Niet iedereen heeft een mobiele telefoon met internet. Denk eraan anderen in uw omgeving te informeren of kijk om u heen wie hulp nodig zou kunnen hebben.

Twee dijkwachten lopen op een dijk tijdens een storm.

Wat doet het waterschap bij storm?

Monitoren en inspecteren. Een zware storm in combinatie met hoogwater wordt gemiddeld een week van tevoren opgemerkt door het Water Management Centrum in Lelystad. Het waterschap heeft een draaiboek voor hoogwater en dijkbewaking. Afhankelijk van de fase nemen we maatregelen, zoals het sluiten van dijkdoorgangen, het in de gaten houden van de waterstanden en het inspecteren van de dijken en duinen. Bij laag water herstellen we eventuele schade aan dijken. Duinafslag vormt geen gevaar voor de veiligheid.